وقتی لژیونرهای ایرانی همچنان برگشت می خورند .../ داستان اسف بار دیپورت استعداد ایرانی!
بعد از حدود یک دهه درخشش لژیونرهای ایرانی در اروپا به نظر می رسد روزهای خوش ستارگان پارسی درقاره سبز به سر آمده باشد. دورانی که در ابتدا با ترانسفر دایی، باقری و خداداد آغاز شد، در روزهایی که مهدوی کیا در آمادگی به سر می برد به اوج رسید و حالا به افول خود رسیده است.دیگر اثری از هاشمیان سومین گلزن برتر بوندس لیگا و مهدوی کیا بهترین پاسور این لیگ باقی نمانده و تنها چند نیمکت نشین نمایندگی فوتبال ایران در اروپا را بر عهده دارند. البته عده ای عدم راه یابی ایران به جام جهانی و همچنین رقم های سنگین در لیگ خودمان را به این قضیه ربط می دهند.
دررقابتهاي ليگ برتر فوتبال امارات شرايطي با قهرماني تيم الوحده و سقوط تيمهاي الامارات و عجمان به دسته پايينتر به اتمام رسيد که شش بازيکن ايراني شاغل در اين ليگ از ضعيف ترين بازيکنان بودند و سال سياهي را پشت سرگذاشتند.
سال 76 در حالی که مردم ایران 20 سال در حسرت حضور در جام جهانی بودند، ساقهای خسته ملی پوشان فوتبال در ملبورن استرالیا برای شاد کردن دل مردم خستگی را از یاد برد و به آب و آتش زد تا تیم ایران برای بار دوم جهانی شود. بالاخره با هزار دردسر رفتیم جام جهانی! یکسال بعد در مرحله اول این جام حضور یافتیم.
در حالی که هیچکس از تیم ایران مقابل غولهای یوگسلاوی، آمریکا و آلمان انتظار زیادی نداشت اما آنقدر خوب بودیم که دنیا از غرش ایران ترسید. بعد از آن جام خیلی از تیمهای مطرح اروپایی و همچنین تیمهای حاشیه خلیج فارس در صدد جذب ستاره های ایرانی برآمدند و اتفاقا موفق هم شدند.
علی دایی، خداداد عزیزی، کریم باقری، حمید استیلی، علیرضا منصوریان، مهدی پاشازاده ، مهدی مهدوی کیا و... از جمله کسانی بودند که طعم بازی در خارج از ایران را هم چشیدند و این برای فوتبال کشورمان افتخار آفرینی کردند..آنها چند سالی در کشورهای مختلف حضور داشتند اما به غیر چند نفر فوتبالشان در بیرون از ایران دوام زیادی نداشت و خیلی زود عطای ماندن را به لقایش بخشیدند. چند سال بعد نسل جدید فوتبال ایران رو آمدند. همان زمانی که تیم ملی از صعود به جام جهانی باز ماند. همان سالی که شاید اگر تیم جواز حضور در جام جهانی 2002 را کسب می کرد،
ستاره های دیگری از ایران هم مثل سال 98 می توانستند لژیونر شوند. علیرضا نیکبخت، پژمان جمشیدی، یحیی گل محمدی، ایمان مبعلی، علی کریمی، وحید هاشمیان و... از جمله افرادی بودند که در اوج فوتبال خود می توانستند در بهترین تیمهای اروپایی حضور یابند اما... البته در این بین هاشمیان و کریمی چندان هم بی نصیب نماندند و چند بازیکن هم بخاطر پول روی به بازی در کشورهای عربی آوردند
در این 11 سال نفرات زیادی آمدند و رفتند اما واقعیت این است که فوتبال ایران دیگر بازیکنی تحویل دنیای فوتبال نمی دهد و مجبور می شویم بیشتر به لیگ خودمان دل خوش کنیم. لیگی که کم و کاستی های بسیاری دارد. سال 2006 بیش از 70 درصد تیم را لژیونرهای ما در اروپا تشکیل می دادند اما حالا با کنار رفتن آنها نه تنها در امر ترانسفر بازیکن به اروپا ناکام مانده ایم بلکه حدود 70 درصد تیم ملی را با بازیکنان شاغل در لیگ تشکیل می دهند. حال نتیجه اش چیست؟ روشن است که فوتبال ایران ضربه می خورد; ضربه ای شاید جبران ناپذیر و اکنون کم کم دود این ضررها را در چشم خود حس می کنیم. وقتی اردنی ها که تا چند سال قبل خودشان را مقابل ایران قبول نداشتند حالا مقابل ایرانی جماعت قد علم می کنند و ما را شکست می دهند، نشان از چیست؟
علل خروج ستاره ها
عملکرد لژیونرهای ایرانی شاغل در امارات در فصل گذشته از همه اسفبارتر بود. در لیگی که از لحاظ مدافع و دروازهبان در بدترین شرایط ممکن قرار دارد، بازیکنان ایرانی که عمدتا در پستهای تهاجمی بازی میکنند، واقعا ضعیف ظاهر شدند و از حدود 500گل ردوبدلشده در این لیگ فقط 21گل به ثمر رساندند. در كل سال گذشته هیچ خبر خاصی وجود نداشت و هیچ افتخار ویژهای براي لژيونرهاي ايراني به دست نیامد. غیر از اسپانیا که جواد نکونام جایگاه مناسبی در اوساسونا پيدا كرد و مسعود شجاعی هم هرازگاهی به ترکیب اصلی همین تیم راه پیدا میكرد، در سایر نقاط اروپا اثری از لژیونرهای ایرانی نبود.
اما تهي شدن يكباره ليگ امارات از بازيكنان ايراني يك امر عجيب به نظر مي رسيد و خبرهايي مبني بر دخالت عوامل سياسي براي خروج بازيكنان ايراني از امارات به گوش مي رسيد.
عنایتی گلزترین لژیونر ایرانی در فوتبال امارات
تا دو سال پیش ایرانیها در فوتبال امارات آقایی می کردند و حتی برای دستیابی به عنوان آقای گلی با هم رقابت داشتند. اما در فصلی که گذشت شرایط به گونهای دیگر رقم خورد و بازیکنان ایرانی نتوانستند نمایشی در خور توجه داشته باشند. در جدول گلزنان دیگر نام بازیکنان ایرانی در بالای جدول دیده نمی شود. رضا عنایتی با هشت گل زده بهترین گلزن ایرانی در لیگ برتر امارات که 16 گل کمتر از بهترین گلزن این فصل به ثمر رسانده است.
بازیکنان ایرانی در تیمهای میانه پایین جدول
در فصلی که گذشت 6 بازیکن ایرانی فرصت حضور در لیگ برتر امارات را بدست آوردند که از قضا پنج نفر از آنها در تیمهای میانه پایین جدول به میدان رفتند. مازیار زارع که فصل را با تیم الامارات آغاز کرد، پس از اخراج از این تیم به عضویت تیم الشارجه درآمد تا با این تیم عنوان ششم را کسب کند. ایمان مبعلی هم به دنبال جدایی از تیم قعرنشین النصر به عضویت تیم الشباب در آمد که در آخر فصل هفتم شد. مبعلی در فصل 10 - 2009 بیشتر با آسیب دیدگی دست و پنجه نرم کرد و بازیکن تاثیرگذار فصول گذشته نبود.
وحید هاشميان: شايد به زودي برگردم
وحيد هاشميان جزو آن دسته از بازيكناني است كه اخلاق خاصي دارد. هاشميان برخلاف بسياري از بازيكنان، دوست دارد با عملكردش در كانون توجهات قرار بگيرد، نه با مصاحبههاي پيدرپي. وضعیت او همچنان نامعلوم است.
علی دایی : سال 1348 در بیله سوار اردبیل چشم به جهان گشود.بعد از طی کردن سلسله مراتب به تاکسیرانی تهران آمد و با بانک تجارت به شهرت رسید.او در تابستان 73 به پرسپولیس آمد.اما مصدومیت در بازی با بحرین او را برای مدت ها خانه نشین کرد.در بازگشت در سال 1996 با زدن 22 گل عنوان بهترین گلزن جهان را از آن خود کرد و بعد از یکسال حضور در قطر راهی آلمان شد و در تیم آرمینیا بیله فلد و سپس بایرن مونیخ و هرتابرلین بازی کرد.او در سال 1999 به عنوان بهترین بازیکن سال آسیا انتخاب شد.او هم اکنون برترین گلزن تاریخ فوتبال ملی در جهان است.او با گلهایی که به میلان و چلسی زد و البته موفقیت هایی همانند نایب قهرمانی اروپا اولین و برترین لژیونر تاریخ فوتبال ایران است.
کریم باقری : کریم باقری متولد 24 فوریه 1974 تبریز. او سابقه پس از حضور در ایلدرم و تراکتورسازی تبریز به کشاورز تهران پیوست و سپس در سال 75 راهی پرسپولیس تهران شد. او بعد از 2 سال حضور در پرسپولیس به آرمینیا بیله فلد آلمان رفت تا به همراه علی دایی و خداداد عزیزی نخستین نسل بازیکنان لژیونر ایرانی باشند. او بعد از آرمینیا، در النصر امارات، چارلتون انگلستان و السد قطر را نیز تجربه کرد و در سال 81 به پرسپولیس بازگشت. او هم اکنون کاپیتان پرسپولیس نیز هست.
در عرصه ملی کریم باقری در طول 8 سال 80 بازی ملی و 47 گل زده دارد که از این حیث در میان هافبکهای ایران رکورددار است. مهمترین گل ملی او در 8 آذر 76 مقابل استرالیا به ثمر رسید که پایه گذار صعود به جام جهانی 98 فرانسه بود و تجربه بازی در بزرگترین رویداد جهانی را کسب کرد. او آخرین بازی ملی خود را در تهران مقابل تیم ملی ایرلند در مقدماتی جام جهانی 2002 تجربه کرد. او در سال 97 دومین گلزن برتر جهان با 20 گل لقب گرفت.
علی کریمی : وقتی در مسابقات فوتسال سال 76 برابر استقلال و در فینال چندین بار و به طور زیبا به استقلال گل زد خود را به عنوان یک پدیده نوظهور به فوتبال ایران شناساند.کریمی در ابتدای فصل 77 به پرسپولیس آمد.حساسترین گل او برای پرسپولیس در بازی جنجالی سال 80 پرسپولیس استقلال بود که در دقایق پایانی مانع شکست پرسپولیس شد.کریمی بعد از چند سال بازی در کشورهای عربی به تیم بایرن مونیخ آلمان پیوست که در این تیم هم چهره خوبی از به نماش گذاشت و بعد از حضور در قطر یک فصل دوباره برای تیم سرخپوش پایتخت بازی کرد و حالا هم استیل آذین .
بدون شک یکی از دلایل بارز این افول عدم تزریق نسلی تازه از بازیکنان جوان و مستعد ایرانی به لیگ های حرفه ای فوتبال اروپاست که آن هم دلیلی جز غرق شدن بازیکنان در رویاهایی که فقط در امارات می توانند به آنها رنگ واقعیت ببخشید ندارد.
نمونه اصلی این مدعی علی کریمی است که ناب ترین سال های فوتبال خود را در فوتبال بی روح و کسل کننده امارات گذراند. عطای فوتبال حرفه ای اروپا را که می دانست با تمریناتی سخت و طاقت فرسا همراه است به لقایش بخشید.
و از زمانی که بوی دلارهای تا ناخورده شیوخ اماراتی به مشامش خورد، دریبل کردن بازیکنان درجه ۵ و ۶ آسیایی را به پیشرفت در فوتبال حرفه ای دنیا ترجیح داد.
دوران افول لژیونرهای ایرانی حاضر در اروپا به حدی رسید که مهدی مهدوی کیا که بدون شک موفق ترین لژیونر تمام دوران فوتبال ایران به ایران برگشت .
مهدی که پس از ۷ سال حضور موفق در بندر شمالی آلمان با هامبورگ وداع کرد در آغاز فصل پیشنهاد دپورتیوولا کرونیا و لیل را رد کرد تا با قراردادی ۵/۲ میلیون یورویی عازم فرانکفورت شود که البته خودش دلیل اصلی این تصمیم گیری را در نظر گرفتن شرایط خانواده اش اعلام کرد.
نکونام و شجاعي از شنبه با تيم اصلي
جواد نکونام و مسعود شجاعي، دوبازيکن تيم اوساسونا که به دليل تأخير در تمرينات اين تيم زير نظر بدنساز به تمرين ميپردازند، از روز شنبه آینده تمرينات خود را با تيم اصلي اوساسونا آغاز خواهند کرد.
این دو بازیکن امروز در تست پزشکی باشگاه حضور پیدا کردهاند تا میزان چربی خون آنها مشخص شود و براساس آزمایشات آنها تمرینات بدنسازی را انجام خواهند داد.
در حالی نکونام و شجاعی از روز شنبه با تیم اوساسونا تمرین میکنند که هنوز مشخص نیست این بازیکنان در فصل آینده پیراهن این تیم را بر تن خواهند کرد یا اینکه از جمع قرمزهای دی ناوارو جدا میشوند.
آندرانیک تیموریان رسما به باشگاه بلکبرن پیوست
آندرانیک تیموریان که در چند بازی دوستانه برای این تیم به میدان رفته بود، سرانجام رضایت سمآلاردایس، سرمربی سابقش در تیم بولتون، برای پیوستن به این باشگاه را جلب کرد.
در حال حاضر بازیکنان بلکبرن برای اردوی آماده سازی پیش فصل در استرالیا به سر میبرند و آندو به تنهایی تمریناتش را دنبال میکند. گفته میشود که قرارداد نهایی او روز دوشنبه آینده به امضا خواهد رسید.
مدیر برنامههای تیموریان با تایید این خبر در مورد مبلغ قرارداد او صحبتی نکرد اما نشریات محلی اعلام کردند دستمزد آندو چیزی حدود 12 هزار پوند در هفته است که 40 درصد آن به خاطر مالیات کسر خواهد شد.
در فصل نقل و انتقالات تیم های ایرانی زیادی به دنبال تیموریان بودند اما او با رد همه این پیشنهادات، به حضورش در لیگ برتر انگلیس ادامه داد.
اولین ها!
آندرانیك اسكندریان و ایرج دانایی فرد اولین بازیكنان ایرانی بودند كه در یك تیم آمریكایی با نام كاسموس بازی كردند، دراین تیم ستارگان بزرگی چون پله، بكن بائر، جرج بست، كینالیا حضور داشتند، آندرانیك پس از درخشش در این تیم به كاپیتانی تیم نیز دست پیدا كرد.
علی سامره اولین بازیكن ایرانی بود كه در لیگ ایتالیا و در تیم پروجا بازی كرد.
تابناک