برای استفاده از همه امکانات سایت باید جاوا اسکریپت مرورگر خود را فعال کنید.
وزنه‌برداری در سالی که گذشت؛

از خداحافظی دو ستاره ناب وزنه‌برداری تا رقابت با غول‌ها در پاریس

وزنه برداری ایران در شرایطی برای مهم ترین آوردگاه ورزش دنیا آماده می شود که حضور دو وزنه بردار در المپیک قطعی شده و همچنین دو ستاره ناب وزنه ...

به گزارش خبرنگار مهر، وزنه برداری ایران عملاً بعد از درخشش در المپیک لندن و ریو در المپیک توکیو روزهای خوبی را پشت سر نگذاشت و حالا نوبت به المپیک پاریس رسیده است، کمتر از ۴ ماه دیگر به بزرگترین آوردگاه ورزش جهان نزدیک می شویم با این تفاوت که در المپیک پیش رو، دیگر ستاره های نسل طلایی وزنه برداری در ترکیب تیم ملی حضور ندارند. وزنه برداری ایران در سالی که گذشت با اتفاقات زیادی همراه بود؛ از قهرمانی میرمصطفی جوادی در رقابت های جهانی تا خداحافظی دو چهره نامدار وزنه برداری ایران. در ادامه اتفاقات یک سال پیش رو را بررسی می کنیم:

آغاز سال نو با ریاست جدید فدراسیون وزنه برداری

سجاد انوشیروانی اواخر اسفندماه سال ۱۴۰۱ پس از چندین ماه سرپرستی، در مجمع انتخاباتی صندلی ریاست این فدراسیون را از آن خود کرد و سال ۱۴۰۲ فدراسیون وزنه برداری به صورت رسمی صاحب رئیس شد. در اوایل اردیبهشت ماه تیم ملی وزنه برداری با ۱۵ ورزشکار راهی کره جنوبی شد که در نهایت در بخش مردان با کسب ۶۳۵ امتیاز در رده تیمی در جایگاه نخست گرفت، اما در قسمت مدالی عملاً شاهد عملکرد درخشانی نبودیم و تنها ۲ مدال طلا، ۳ نشان نقره و ۵ گردن آویز برنز (۱۰ مدال) حاصل تلاش تیم ۱۵ نفره ایران بود که از این میزان ۲ مدال برنز سهم بانوان ملی پوش بود.

اگرچه تیم ملی وزنه برداری در مسابقات قهرمانی آسیا در رده تیمی در جایگاه نخست قرار گرفت اما این موضوع مورد انتقاد اهالی وزنه برداری قرار گرفت؛ چرا که به گفته کارشناسان این رشته ورزشی، مدال تیمی وزنه برداری اهمیت دارد و در المپیک عملکرد تیمی محلی از اعراب ندارد. برخی منتقدان هم معتقد بودند فدراسیون با مانور زیاد روی جایگاه نخست تیمی، قصد دارد عملکرد ضعیف ملی پوشان را در کسب مدال انفرادی کمرنگ کند.

سهراب وزنه برداری خداحافظی کرد

یک ماه بعد از مسابقات قهرمانی آسیا، خبر خداحافظی اسطوره وزنه برداری از سوی سرمربی تیم ملی رسانه ای شد. او پیش از مسابقات جهانی عربستان و بازی های آسیایی هانگژو در رکوردگیری تیم ملی شرکت کرده بود اما در یک ضرب دو بار وزنه انداخت و از حرکت دو ضرب هم انصراف داد. همین موضوع باعث شد سهراب مرادی برای همیشه از دنیای قهرمانی خداحافظی کند.

مرادی سال ۱۳۹۸ از ناحیه کتف مصدوم و مجبور شد سه بار کتفش را درمان کند. او برای حضور در المپیک پاریس تلاش کرد و حتی یک گزینشی المپیک را هم پشت سر گذاشت اما با رکوردهای ایده آل برای دسته ۱۰۲ کیلوگرم فاصله داشت و در آخر هم تصمیم به خداحافظی گرفت. مرادی قهرمان المپیک ۲۰۱۶ ریو و قهرمان جهان در سال های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ بود. او همچنین مدال طلای بازی های آسیایی ۲۰۱۸ جاکارتا و دو نشان طلا، یک نقره و یک برنز قهرمانی آسیا را در کارنامه دارد. این وزنه بردار همچنین رکورددار مجموع دسته ۹۶ کیلوگرم جهان با ۴۱۶ کیلوگرم بود. پس از خداحافظی از دنیای قهرمانی، سهراب مرادی به دنیای مربیگری روی آورد و در کنار نواب نصیرشلال در تیم ملی فعالیتش را آغاز کرد.

از خداحافظی دو ستاره ناب وزنه برداری تا رقابت با غول ها در پاریس

المپیک از دستان کیانوش رستمی افتاد

در دوران ریاست علی مرادی کیانوش رستمی ساز جدایی زد و مدعی شد که می تواند تمرینات خود را به تنهایی ادامه داد، در آن زمان که هدایت تیم ملی برعهده سجاد انوشیروانی بود، کیانوش راهش را جدا کرد. او توانست در المپیک ریو به مدال خوش رنگ طلا برسد، اما بعد از آن دیگر موفقیتی کسب نکرد و حتی روز به روز هم افت می کرد. کیانوش المپیک توکیو هم به خاطر خودرایی های خود از دست داد. او که یک بار حسرت از دست دادن المپیک را چشیده بود با وجود اینکه تلاش زیادی کرد اما از لیست کادر فنی خط خورد و نتوانست حضور در سومین المپیک را تجربه کند. او پیش از مسابقات جهانی عربستان در آخرین رکوردی شرکت نکرد و همین موضوع هم باعث شد تا نواب نصیرشلال سرمربی تیم ملی او را از ترکیب تیم خط بزند.

هر چند که کیانوش برای اینکه دوباره بتواند در تیم ملی حضور داشته باشد با مسئول فدراسیون نامه نگاری کرد و علت غیبتش در رکوردگیری را مصدومیت عنوان کرد، سرمربی تیم ملی هم برای او شرط گذاشت که در هفته نخست رقابت های لیگ برتر وزنه برداری به عنوان وزنه بردار آزاد شرکت کند که کیانوش رستمی هم این کار را انجام داد اما او او رکورد ۱۰۰ کیلوگرم را در یکضرب، ۱۲۰ کیلوگرم را در دوضرب و مجموع ۲۲۰ کیلوگرم را ثبت کرد و در ادامه از انجام حرکت دوم و سوم هم انصراف داد. رکوردهایی که رستمی در لیگ به ثبت رسانده بود اصلاً مورد قبول کادر فنی قرار نگرفت بنابراین او پس از اینکه جهانی را از دست داد؛ در لیست تیم ملی برای حضور در قطرکاپ هم قرار نگرفت و به این ترتیب به طور کل المپیک پاریس را از دست داد. طبق قوانین فدراسیون جهانی، رستمی باید در یکی از مسابقات گزینشی المپیک مثل رقابت های جهانی یا قطرکاپ شرکت می کرد تا مجوز حضور در المپیک پاریس را به دست می آورد اما کیانوش با لجبازی این فرصت را از دست داد. ستاره وزنه برداری ایران می توانست سومین حضور در المپیک را تجربه کند اما به راحتی این موقعیت را از دست داد.

از خداحافظی دو ستاره ناب وزنه برداری تا رقابت با غول ها در پاریس

رکوردهای عجیب و غریب رستمی در لیگ وزنه برداری سرمربی تیم ملی را متقاعد نکرد و اسم این وزنه بردار برای مسابقات قطرکاپ که یکی از رقابت های گزینشی المپیک محسوب می شد رد نشد و به این ترتیب او حضور در المپیک پاریس را از دست داد.

به این ترتیب سال گذشته برای کیانوش رستمی خوش یمن تمام نشد او می توانست همراه با سرمربی و تیم ملی باشد و سومین حضور در المپیک را تجربه کند اما خودخواهی هایش این تجربه ناب را از او گرفت و قهرمان المپیک در شرایطی که در روزهای پایانی قهرمانی خود به سر می برد، در حسرت سومین المپیک قرار گرفت و از ترکیب تیم ملی برای همیشه خط خورد.

هنرنمایی یک وزنه بردار در ریاض عربستان

رقابت های جهانی ریاض کاستی های وزنه برداری ایران را بیش از پیش نمایان و اگر هنر میرمصطفی جوادی در دسته المپیکی ۸۹ کیلوگرم نبود، هیچ سکوی قهرمانی به پولادمردان ایران نمی رسید. ره آورد سفر نمایندگان ایران به عربستان ۲ نشان طلا و یک برنز بود. حتی برخی از ملی پوشان وزنه برداری نتوانستند رکوردهای خود را در قهرمانی آسیا تکرار کنند. در رقابت های ریاض، حسین سلطانی در دسته ۸۱ کیلوگرم و آیت شریفی در دسته فوق سنگین اوت کردند. در بخش انفرادی هم برخی وزنه برداران همچون میرمصطفی جوادی عملکرد قابل قبولی داشت. او در این مسابقات به جای کیانوش رستمی به میدان رفت و توانست در دسته ۸۹ کیلوگرم کار خود را با دو مدال طلا به پایان برساند. علی داودی هم دیگر وزنه بردار تیم ملی در دسته فوق سنگین به مدال برنز دوضرب رسید. مابقی وزنه برداران عنوان دیگری به دست نیاوردند. تیم وزنه برداری ایران در پایان این رقابت ها به عنوان سوم جهانی رسید.

البته رسول معتمدی قهرمان آسیا و جهان به خاطر مصدومیت مسابقات قهرمانی جهان سال ۲۰۲۲ کلمبیا، قهرمانی سال ۲۰۲۳ آسیا در جینجو را از دست داد و تنها برای حضور فیزیکی و ورود به لیست انتخابی المپیک ۲۰۲۴ پاریس در مسابقات جهانی ریاض حضور پیدا کرد. معتمدی در آن مسابقات خوب ظاهر شد و حتی توانست مجموع ۳۵۸ کیلوگرم را به نام خود به ثبت برساند. معتمدی سال گذشته و در رقابت های لیگ برتر وزنه مصدوم شد.

از خداحافظی دو ستاره ناب وزنه برداری تا رقابت با غول ها در پاریس

واقعیت وزنه برداری در هانگژو نمایان شد

تیم ملی وزنه برداری ایران با ۱۰ وزنه بردار بعد از مسابقات جهانی راهی هانگژو چین شد اما حاصل کار این ۱۰ نفر تنها یک مدال نقره در دسته سنگین وزن بود. میرمصطفی جوادی که با عبور از «تیان تائو» و «لیو» چینی به مدال طلای جهانی رسیده بود در دسته ۹۶ کیلوگرم عنوانی بهتر از نهم را کسب نکرد و امیر حقوقی هم به عنوان هشتمی رسید. فاصله رکوردی حقوقی با نفر نخست ۲۴ کیلوگرم و میرمصطفی جوادی با نفر نخست ۲۷ کیلوگرم بود. در وزن ۱۰۹ کیلوگرم هم نمایندگان ایران در برابر غول های وزنه برداری قاره کهن حرفی برای گفتن نداشتند. رضا دهدار با اوت در این مسابقات به کار خود پایان داد و مهدی کرمی نیز به عنوانی بهتر از پنجمی نرسید. عنوان پنجم کرمی در حالی بود که وی موفق به ثبت مهار مجموع ۳۸۰ کیلوگرم شد که ۳۸ کیلوگرم با رکورد نفر نخست اختلاف وزنه داشت.

مدال طلای فوق سنگین بعد از ۲۱ سال از دست رفت

در مسابقات بازی های آسیایی هانگژو تنها علی داوودی برای ایران آبروداری کرد و به مدال نقره این مسابقات رسید. داوودی در شرایطی این مدال را به دست آورده که نمایندگان ایران از بازی های آسیایی ۲۰۰۲ بوسان، قدرت بلامنازع فوق سنگین بودند. بهداد سلیمی در بازی های آسیایی ۲۰۱۰ گوانگژو، ۲۰۱۴ اینچئون و ۲۰۱۸ جاکارتا موفق به کسب مدال طلا شد. حسین رضازاده نیز در بازی های آسیایی ۲۰۰۲ بوسان و ۲۰۰۶ دوحه طلا گرفت. البته رضازاده مدال برنز فوق سنگین بازی های آسیایی ۱۹۹۸ بانکوک را در کارنامه دارد. سجاد انوشیروانی دارنده نشان نقره المپیک ۲۰۱۲ لندن نیز در بازی های آسیایی ۲۰۱۰ گوانگژو به نشان برنز رسید. سعید علی حسینی نیز مدال نقره بازی های آسیایی ۲۰۱۸ جاکارتا را در کارنامه دارد. از دست رفتن مدال طلای دسته فوق سنگین بعد از ۲۱ سال در حالی است که بحرینی ها با وزنه بردار اجاره ای خود به دنبال کسب مدال المپیکی این دسته هستند. گور میناسیان که نشان نقره المپیک ۲۰۱۶ ریو را در کارنامه دارد تا کنون ۲ نشان قهرمانی آسیا را برای بحرینی ها کسب کرده و رکورد یکضرب آسیا را با مهار ۲۱۷ کیلوگرم در اختیار دارد.

از خداحافظی دو ستاره ناب وزنه برداری تا رقابت با غول ها در پاریس

دعوا مدیران در آستانه مسابقات قهرمانی آسیا

بعد از مسابقات قطرکاپ پولادمردان ایران برای مسابقات قهرمانی آسیا آماده می شدند که البته با تصمیم کادر فنی، المپیکی ها در این مسابقه شرکت نکردند و کادر فنی تنها اعزام سه وزنه بردار جوان را به این مسابقات در دستور کار قرار داد. البته اعزام این سه وزنه بردار با دلخوری بین اعضای کمیته فنی و سرمربی تیم ملی همراه بود. در این مسابقه نواب نصیرشلال حضور نداشت و تیم با هدایت سهراب مرادی به این مسابقه اعزام شد و به این ترتیب اولین تجربه مربیگری سهراب هم در این مسابقات رقم خورد. در نهایت حاصل کار تیم سه نفره ایران در این مسابقات کسب یک مدال طلا و سه نقره بود. علی عال پور یک مدال طلا و ۲ نقره در دسته ۸۹ کیلوگرم کسب کرد و عبدالله بیرانوند نیز به مدال نقره یک ضرب دسته ۸۹ کیلوگرم رسید. علیرضا عباسپور دیگر نماینده ایران در این رقابت ها در جایگاه هشتم ایستاد.

پرونده رسول معتمدی بسته شد

پیش از برگزاری مسابقات قهرمانی آسیا نام رسول معتمدی از ترکیب تیم ملی خط خورد و او هم حضور در المپیک پاریس را از دست داد. رسول که مدت هاست با مصدومیت دست و پنجه نرم می کرد و با وجود اینکه به لحاظ جسمی شرایط خوبی دارد اما هنوز از نظر روحی آمادگی ندارد و رکوردهای خوبی هم ثبت نکرده بود به این ترتیب نواب نصیرشلتل او را از ترکیب تیم ملی خط زد.

از خداحافظی دو ستاره ناب وزنه برداری تا رقابت با غول ها در پاریس

وزنه بردار ایران به لب مرز رسید

از بین مسابقات گزینشی المپیک تنها رقابت های جام جهانی تایلند پیش رو پولادمردان ایران است تا بتوانند جواز حضور در المپیک را قطعی کنند. این مسابقات به عنوان آخرین گزینشی المپیک از ۳۱ مارس تا ۱۱ آوریل (۱۲ تا ۲۳ فروردین) در شهر پوکت تایلند برگزار می شود و حضور در این رقابت ها برای تمامی ورزشکاران این رشته الزامی است. تا پیش از جام جهانی تایلند مسابقات وزنه برداری قهرمانی ۲۰۲۲ کلمبیا، ۲۰۲۲ قاره ها، جایزه بزرگ کوبا، قهرمانی جهان ۲۰۲۳ ریاض، جایزه بزرگ قطر و قهرمانی ۲۰۲۴ قاره ها گزینشی های المپیک در رشته وزنه برداری بودند که نمایندگان ایران توانستند در این رقابت ها وارد گزینشی المپیک شوند. البته دو سهمیه وزنه برداری ایران برای حضور در المپیک پاریس تقریباً قطعی شده است، طبق اعلام فدراسیون جهانی ۱۰ نفر اول در رنکینگ جهانی حضورشان در المپیک قطعی است و طبق این رده بندی میرمصطفی جوادی و علی داوودی که به ترتیب در جایگاه ششم و چهارم اوزان خود هستند جواز حضور در المپیک را به دست آوردند.

رضا دهدار وضعیت مبهمی نسبت به دیگر وزنه برداران ایران دارد. او در رنکینگ جهانی در جایگاه نهم قرار دارد و او هم تا به الان جواز حضور در المپیک پاریس را به دست آورده اما دهدار لب مرز است و در صورتی که در مسابقات جام جهانی تایلند نتواند وزنه های خوبی ثبت کند، جایگاه اش در رنکینگ جهانی تغییر خواهد کرد و جواز حضور در المپیک را از دست می دهد.

از خداحافظی دو ستاره ناب وزنه برداری تا رقابت با غول ها در پاریس

رقابت سخت پولادمردان ایران با غول های وزنه برداری

در لانگ لیست گزینشی المپیک دسته ۸۹ کیلوگرم «لی دایان» چینی با ثبت مجموع ۳۹۶ کیلوگرم در جایگاه نخست و «کارلوس ناسار» بلغارستانی با ۳۹۵ کیلوگرم در جایگاه دوم قرار دارد. «لوپز» کلمبیایی نیز با ۳۹۰ کیلوگرم در جایگاه سوم قرار دارد. «تیان تائو» با ۳۸۷ کیلوگرم چهارم و «والانیا سانچز» نیز با ۳۸۵ کیلوگرم پنجم است. میرمصطفی جوادی نیز در این دسته با ۳۸۴ کیلوگرم در جایگاه ششم قرار گرفته و کادر فنی نام وی را به عنوان تنها نماینده ایران برای جام جهانی ۲۰۲۴ تایلند ارسال کرده است. در دسته ۸۹ کیلوگرم نماینده ایران کار راحتی در مصاف با غول های چینی، کلمبیایی و بلغارستانی ندارد و برای رسیدن به سکوی مدالی باید منتظر لغزش این قهرمانان باشد. البته جوادی نشان داد وزنه بردار قابلی است و می توان روی او حساب باز کرد، جوادی در رقابت های قهرمانی سال ۲۰۲۳ جهان با شاهکار خود موفق به کسب عنوان قهرمانی در این دسته شد.

جایگاه متزلزل دهدار در رنکینگ جهانی

در دسته ۱۰۲ کیلوگرم وضعیت وزنه بردار ایران مبهم است، در این وزن نفراتی مانند «لسمن پارادز» بحرینی قهرمان جهان در وزن ۹۶ کیلوگرم، «فارس الباخ قطری» قهرمان جهان و المپیک، «اکبر ژورائف» قهرمان جهان و المپیک در وزن ۱۰۹ کیلوگرم، «لیو» از چین قهرمان جهان و «سیخانسو» بلاروسی دارنده نشان طلای یک ضرب و نفر سوم جهان در دسته ۱۰۲ کیلوگرم، حضور دارند. همچنین جانگ کره ای نایب قهرمان جهان دیگر مدعی این دسته به شمار می رود.

دهدار در مسابقات جهانی در رده نهم قرار گرفت و در بازی های آسیایی هم در یک ضرب اوت کرد و از دور مسابقات حذف شد. او هم اکنون در رنکینگ جهانی در جایگاه نهم قرار دارد و برای کسب سهمیه المپیک هم وضعیت مبهمی دارد.

داوودی رقیب سرسخت در دسته سنگین وزن

در این دسته علی داوودی دارنده مدال نقره المپیک توکیو رقیب سرسختی مدعیان این وزن شده است؛ البته از تالاخادزه نباید غافل شد، هر چند که او در چند دوره گذشته مسابقات قهرمانی جهان و اروپا به مانند گذشته به دلیل مصدومیت نتوانسته رکوردشکنی کند و حتی در برخی از رقابت ها میلیمتری عنوان نخست را به دست آورد اما همچنان یکی از مدعیان سرسخت این دسته است. تالاخادزه افسانه ای در یک ضرب موفق به مهار ۲۲۵ کیلوگرم شده و در آخرین مسابقات جهانی (ریاض) با مهار ۲۲۰ کیلوگرم نشان داد هنوز در این دسته حرف اول را می زند. البته در کنار تالاخادزه ۲ قهرمان دیگر ارمنستانی حضور دارند که رکوردهای یک ضرب بسیار خوبی از خود به جای گذاشتند. «گورمیناسیان» وزنه بردار ارمنی الاصل بحرین با ۲۱۷ کیلوگرم و «لالایان ارمنستانی» با ۲۱۲ کیلوگرم رقیبان جدی داودی هستند.

اگرچه داوودی شرایط قابل قبولی دارد و در حرکت دو ضرب می تواند یکی از مدعیان باشد اما باید تا این مدت زمان باقی مانده تا المپیک ۲۰۲۴ پاریس شرایط را برای تقویت حرکت یک ضرب خود فراهم کند تا بتواند دومین مدال المپیکی خود را هم ضرب کند. داودی در پاریس برخلاف توکیو بدون رقیبب نیست و باید در کنار پولادمردان این وزن رقابت سختی با قهرمانان بزرگ جهان و المپیک داشته باشد.

منبع: مهر
تاریخ: 1403/1/9
اشتراک گذاری:          
لینک کوتاه:

نظرات
نام:
ایمیل:
وب سایت:
متن:
کد امنیتی:کد امنیتی
تکرار کد امنیتی: