به گزارش ایرنا، کمتر از ۴۰ روز دیگر بازی های المپیک ۲۰۲۴ پاریس به صورت رسمی در کشور فرانسه آغاز خواهد شد. در ادوار گذشته کشتی و وزنه برداری از امیدهای اول ایران برای کسب نشان طلای این رقابت ها بودند. گوش شکسته ها تاکنون ۱۱ طلا و پولادمردان ۹ مدال طلا را برای ایران به ارمغان آوردند.
پولادمردان در تاریخ المپیک در مجموع موفق به کسب ۹ طلا، ۶ نقره و ۵ برنز شده اند.
در بین دیگر رشته ها ورزشکاران رشته تکواندو ۲ مدال، تیراندازی و کاراته هر کدام یک مدال طلا کسب کردند.
در المپیک ۲۰۲۴ پاریس علی داودی و میرمصطفی جوادی نمایندگان وزنه برداری ایران هستند که در دسته فوق سنگین و ۸۹ کیلوگرم به روی تخته خواهند رفت. داودی با کسب مدال نقره المپیک ۲۰۲۰ توکیو یکی از امیدهای کشورمان برای کسب مدال است. جوادی دیگر جوان وزنه برداری کشور نیز در سال ۲۰۲۳ عملکرد فراتر از انتظار داشت و موفق شد عنوان قهرمانی جهان را از آن خود کند.
علی داودی نسبت به المپیک ۲۰۲۰ توکیو کار راحتی برای رسیدن به سکو ندارد و باید یک رقابت سخت را با لاشا تالاخادزه قهرمان جهان و المپیک، گورمیناسیان نایب قهرمان المپیک و قهرمان آسیا و لالایان قهرمان ارمنستانی ها داشته باشد. نقطه قوت داودی روی حرکات دوضرب است اما در یک ضرب بالاترین رکوردی که او ثبت کرده ۲۰۵ کیلوگرم بوده در حالی که بهترین تالاخادزه ۲۲۵ کیلوگرم، گورمیناسیان ۲۱۷ کیلوگرم و لالایان ۲۱۲ کیلوگرم است.
داودی در آخرین رقابت خود در جام جهانی تایلند موفق به مهار ۲۵۲ کیلوگرم در دوضرب شد اما این وزنه برای رسیدن به مدال المپیک نمی تواند تضمین کننده باشد. در آن مسابقات لالایان با ۲۵۳ کیلوگرم دوضرب به مدال طلا رسید. لالایان در یک ضرب ۲۱۰ کیلوگرم را مهار کرد که هشت کیلوگرم بیشتر از داودی بود.
البته جام جهانی تایلند ملاک سنجش قدرت پولادمرد ایرانی دسته فوق سنگین نیست زیرا جوان اول وزنه برداری کشور با آمادگی کامل در این رقابت ها حضور پیدا نکرد.
در دسته فوق سنگین لاشا تالاخادزه مدعی اول وزن فوق سنگین است و در صورتی که وی در آمادگی نسبی باشد کار دیگر مدعیان برای کسب طلا راحت نیست و نمایندگان ایران، بحرین و ارمنستان مدعی کسب نشان نقره خواهند شد. تالاخادزه در اوج ۲۲۵ کیلوگرم را در یکضرب، ۲۶۷ کیلوگرم را در دوضرب مهار و با ثبت مجموع ۴۹۲ کیلوگرم توانست تمام رکوردهای موجود پولاد سرد در دسته فوق سنگین را به نام خود ثبت کند.
داودی با قرار گرفتن در جایگاه چهارم جدول گزینشی المپیک جواز حضور را در برترین آوردگاه ورزشی جهان کسب کرد و این شانس را دارد برای دومین مرتبه مدال با ارزش المپیک را به کلکسیون افتخارات خود اضافه کند.
دومین نماینده ایران میرمصطفی جوادی است که از وی به عنوان یکی از پدیده های دسته ۸۹ کیلوگرم یاد می شود. شاید اگر سال پیش (تیر ۱۴۰۲) صحبت از قهرمانی جهان توسط جوادی می شد حیرت کارشناسان را به دنبال داشت اما میر ایرانی با کسب عنوان قهرمانی در مسابقات جهانی ۲۰۲۳ ریاض توانست سهمیه المپیکی خود را قطعی کند.
جوادی در دسته ۸۹ کیلوگرم۲ رقیب جدی برای رسیدن به نشان طلای این دسته دارد. کارلوس ناسار بلغارستانی و لوپز کلمبیایی، از مدعیان اصلی در این دسته هستند. ناسار سال ۲۰۲۱ و در مسابقات جهانی ازبکستان بالاتر از جوادی به مدال طلا در دسته ۸۱ کیلوگرم رسید.
وی با مهار ۱۸۰ کیلوگرم رکوردار حرکت یک ضرب دسته ۸۹ کیلوگرم بود و در جام جهانی تایلند این رکورد را یک کیلوگرم افزایش داد. البته لوپز کلمبیایی با مهار ۱۸۲ کیلوگرم توانست بالاتر از ناسار قرار گیرد. ناسار همچنین با مهار وزنه ۲۲۳ کیلوگرمی رکورد دوضرب و مجموع جهان را در اختیار دارد.
جوادی در حالی باید یک رقابت نفس گیر با ناسار و لوپز داشته باشد که در مسابقات جهانی عربستان ۱۶۹ کیلوگرم در یک ضرب و ۲۱۵ کیلوگرم در دوضرب را مهار کرد و به مدال طلا رسید. در آن مسابقات ناسار و لوپز به خاطر مصدومیت روی تخته نرفتند.
سانچز از ونزوئلا، آنتونیو پیزولاتو از ایتالیا و روبو ماریو از مولداوی دیگر رقیبان جوادی در پاریس هستند.
ضرب طلای دهم توسط یکی از ۲ وزنه بردار ایرانی هر چند دور از انتظار نیست و ممکن است تحت شرایط مسابقات رقم بخورد اما روی کاغذ کار بسیار سختی است زیرا جوادی و داودی در پاریس مصاف سختی باعنوان داران جهان و المپیک دارند.
البته در ورزش به ویژه ورزش رکوردی وزنه برداری پیش بینی کار راحتی نیست و در برخی مسابقات اتفاقاتی رخ خواهد داد که رنگ مدال را به راحتی عوض می کند.
فدراسیون برای تقویت ۲ نماینده کشورمان ضمن برپایی اردوهای مستمر، مشوق هایی را نیز در نظر گرفته که پاداش یک و نیم میلیارد به مدال طلای المپیک از مهمترین آن است. سجاد انوشیروانی در گفت وگو با ایرنا اعلام کرد: در کنار این پاداش رایزنی هایی با کمیته ملی المپیک انجام داده و پاداش المپین های این رشته را تا سه برابر افزایش داده است.