به گزارش خبرنگار مهر، شمارش معکوس برای ورزشکاران ایرانی به صدا درآمد و کمتر از ۲۰ روز دیگر کاروان ورزشی ایران برای حضور در مهم ترین آوردگاه ورزشی جهان راهی پاریس خواهد شد. کاروان ایران با ۴۰ ورزشکار در رشته های مختلف با حریفان خود مبارزه می کنند تا نتیجه ای بهتر از ادوار گذشته برای ورزش ایران رقم بزنند.
در رشته وزنه برداری میرمصطفی جوادی در دسته ۸۹ کیلوگرم و علی داوودی در دسته فوق سنگین دو ملی پوش المپیکی کشورمان هستند که در مصاف با رقبای خود برای بهترین مدال می جنگند.
وزنه برداری ایران در چند سال با افت و خیز بسیار زیادی روبه رو بوده و دیگر صلابت و موفقیت های گذشته را ندارد؛ این رشته که روزگاری لقب قوی ترین مرد جهان را برای این به ارمغان آورده بود و سال ها نیز در اختیار داشت، حالا به سهمیه های اندک و مدال های غیر از طلا در چند المپیک قبلی بسنده کرده است.
البته حالا با تغییر مدیریت در بدنه فدراسیون و برنامه ریزی برای این رشته ورزشی همه امیدوارند که در آینده مسیر این رشته ورزشی هموار شود و همچون گذشته درخشش رنگ مدال طلا بر گردن وزنه برداران ایرانی خودنمایی کند.
پس از پیروزی انقلاب، ایران حضور در بازی های المپیک ۱۹۸۰ مسکو و ۱۹۸۴ لس آنجلس را تحریم کرد. اما از سال ۱۹۸۸ که مسابقات المپیک در سئول برگزار شد، ایران در این مسابقات حضور پیدا کرد.
تاریخچه عملکرد وزنه برداران ایران در ادوار المپیک؛
۱۹۴۸- لندن (انگلستان)
در رشته وزنه برداری در المپیک انگلستان دو ملی پوش حضور داشتند که جعفر سلماسی به مدال برنز رسید. محمود نامجو هم اگرچه موفق به کسب مدال نشد و در جایگاه پنجم قرار گرفت اما موفق به شکستن رکورد دو ضرب جهان شد. محمد جعفر سلماسی اولین مدال آور المپیکی ایران بود.
۱۹۵۲ - هلسینکی (فنلاند)
در المپیک فنلاند وزنه برداری نسبت به دوره قبل وضعیت بهتری پیدا کرد و با ۷ وزنه بردار در این مسابقات شرکت کرد که محمود نامجو (مدال نقره)، علی میرزایی (مدال برنز)، محسن عدل طباطبایی (هشتم)، حسن فردوس (پنجم)، جلال منصوری (هشتم)، محمدحسن رهنوردی (چهارم)، فیروز برهان (پنجم) را کسب کردند. تیم ملی وزنه برداری هم در این المپیک موفق به کسب عنوان سومی تیمی شد. حاصل کار وزنه برداران ایران دو مدال نقره و برنز در این مسابقات بود.
۱۹۵۶ - ملبورن (استرالیا)
در المپیک ملبورن وزنه برداری باز هم با ۷ ملی پوش حاضر شد که محمود نامجو (برنز)، هنریک تمرز (پنجم)، ابراهیم پیروی (هفتم)، جلال منصوری (چهارم)، فیروز پژمان (چهارم) شدند. در نهایت تیم هم به عنوان سومی رسید و از تیم هفت نقره تنها یک وزنه بردار موفق به کسب مدال برنز شده بود.
۱۹۶۰ - رم (ایتالیا)
در المیپک ۱۹۶۰ باز هم وزنه برداری با ۷ ملی پوش راهی مسابقات المپیک شد که حاصل کار آن ها فقط کسب یک مدال برنز بود. اسماعیل علم خواه (برنز)، محمد عامی تهرانی (ششم)، هنریک تمرز (چهاردهم)، امیری منگشتی (دهم).
۱۹۶۴ - توکیو (ژاپن)
در المپیک توکیو ۱۹۶۴ وضعیت وزنه برداری نسبت به دوره های قبل افت کرد و تنها دو ملی پوش رجبی اسلامی، پرویز جلایر توانستند به این مسابقات راه پیدا کنند که هیچیک هم موفق به کسب مدال نشدند و هر دو به ترتیب با کسب عناوین دهمی و هفتمی به کار خود پایان دادند.
۱۹۶۸ - مکزیکو (مکزیک)
در المپیک مکزیکو وزنه برداری به اولین مدال طلای خود در المپیک رسید. محمد نصیری که ملقب به هرکول ایرانی بود توانست اولین طلای وزنه برداری در المپیک را به نام خود ضرب کند. پرویز جلایر هم که توانسته بود این بار هم به المپیک راه پیدا کند به مدال نقره این مسابقات رسید و به این ترتیب دو ملی پوش ایران دست پر به ایران برگشتند. البته نصرالله دهنوی هم یکی دیگر از ملی پوش المپیکی ایران بود که در این مسابقات شرکت کرده بود اما او موفق به کسب مدال نشده بود و با کسب عنوان ششمی به کار خود پایان داد. تیم ملی ایران در این مسابقات به عنوان چهارمی تیمی رسید.
۱۹۷۲ - مونیخ (آلمان غربی)
در المپیک مونیخ وزنه برداری با دو سهمیه راهی المپیک شد که محمد نصیری (نقره) و نصرالله دهنوی (پنجم) را به دست آوردند. تیم ملی وزنه برداری ششمی تیمی را به دست آورد. وزنه برداری در این دوره از المپیک نسبت به دوره قبل به لحاظ نتیجه افت کرده بود.
۱۹۷۶ - مونترال (کانادا)
تیم ملی کشورمان با ۷ شرکت کننده به نام های محمد نصیری، داوود ملکی، فضل الله دهخدا، فضل الله ناصری، مهدی عطار اشرفی، علی والی و هوشنگ کارگر نژاد حضور یافت. محمد نصیری در ۵۲ کیلوگرم به مدال برنز رسید. فضل الله دهخدا در وزن ۵۶ کیلوگرم هشتم شد. داوود ملکی در وزن ۶۰ کیلوگرم توانست به مقام ششم برسد.
۱۹۸۸ - سئول (کره جنوبی)
در المپیک سئول نه تنها وضعیت وزنه برداری بلکه وضعیت کل کاروان ایران خوب نبود و تنها یک مدال نقره در کشتی نصیب کاروان ایران شد و در رشته وزنه برداری و سایر رشته ها ورزشکاران کاملاً ناموفق بودند.
المپیک ۱۹۹۲ - بارسلونا (اسپانیا) و ۱۹۹۶ - آتلانتا (ایالات متحده)
در رشته وزنه برداری ۶ ملی پوش به المپیک راه پیدا کردند اما هیچیک از آنها موفق به کسب مدال آوری در این رشته ورزشی نشدند.
۲۰۰۰ - سیدنی (استرالیا)
در سیدنی ۶ وزنه بردار راهی المپیک شدند. در این المپیک نمایندگان وزنه برداری ایران شاهد حضور حسین رضازاده و حسین توکلی بود. پس از سال ها حضور محمد نصیری نوبت به وزنه برداران جدید ایران رسیده بود تا قدرت خود را به جهانیان نشان دهند. در نهایت هم حسین رضازاده و هم حسین توکلی موفق شدند مدال طلا را برای کاروان ایران به ارمغان بیاورند. کوروش باقری هم در المپیک سیدنی در جایگاه چهارم قرار گرفت.
۲۰۰۴ - آتن (یونان)
در المپیک آتن وزنه برداری باز هم در سبد مدال آوری کاروان ایران سهیم بود. در این رشته ورزشی پنج ملی پوش به المپیک آتن اعزام شدند که حسین رضازاده برای دومین بار در دسته فوق سنگین به نشان طلا رسید و شاهین نصیری نیا هم با قرار گرفتن در جایگاه چهارم به کار خود پایان داد.
۲۰۰۸ - پکن (چین)
در المپیک پکن وزنه برداری با سه ملی پوش راهی این آوردگاه بزرگ شد اما موفق به کسب مدال نشد. اصغر ابراهیمی (هفتم)،محسن بیرانوند (یازدهم)، رشید شریفی (ششم) شدند.
۲۰۱۲ - لندن (انگلستان)
تیم ملی وزنه برداری با ۶ وزنه بردار عازم لندن شد که پیش از مسابقات المپیک، از این تیم به عنوان پرامیدترین تیم حاضر در کاروان ورزش ایران نام برده می شد. البته رکوردشکنی توسط پولادمردان و کسب چندین مدال رنگارنگ حاکی از عملکرد خوب ملی پوشان در این مسابقات مهم است. کیانوش رستمی، سهراب مرادی، سعید محمدپور، نواب نصیرشلال، بهداد سلیمی و سجاد انوشیروانی ملی پوشان المپیکی در این آوردگاه بودند که در نهایت پولادمردان ایران با کسب چهار مدال در این مسابقات نتیجه قابل قبولی به ثبت رساندند.
در المپیک لندن سهراب مرادی و سعید محمدپور نتوانستند به مدال برسند. کیانوش رستمی در دسته ۸۵ کیلوگرم به مدال برنز رسید. نواب نصیرشلال در دسته ۱۰۵ کیلوگرم موفق به کسب مدال نقره شد. بهداد سلیمی در دسته ۱۰۵+ کیلوگرم به مدال خوش رنگ طلا رسید. سجاد انوشیروانی هم دیگر نماینده ایران در دسته فوق سنگین هم موفق به کسب مدال نقره شد.
محمدپور در المپیک ۲۰۱۲ لندن در جایگاه پنجم قرار گرفته بود، ولی با مثبت اعلام شدن آزمایش دوپینگ چهار نفر بالای او در سپتامبر ۲۰۱۶، وی مدال طلای دسته ۹۴ کیلوگرم المپیک را بدست آورد که پس از شش سال و در سال ۲۰۱۸ طی مراسمی با بالابردن پرچم ایران و پخش سرود ملی به وی تحویل داده شد.
همچنین در پی مثبت شدن تست دوپینگ رقبای نواب نصیرشلال و کیانوش رستمی دو وزنه بردار ایرانی در بازی های المپیک ۲۰۱۲ لندن که مدال نقره و برنز کسب کرده بودند و با تصمیم کمیته بین المللی المپیک به تغییر رنگ مدال های این دو ملی پوش به طلا و نقره این مدال ها تحویل نصرالله سجادی سرپرست کاروان اعزامی به المپیک توکیو شد.
۲۰۱۶- ریو (برزیل)
تیم ملی وزنه برداری ایران در مسابقات المپیک ریو با حضور ۵ ملی پوش راهی المپیک ریو شد. کیانوش رستمی در دسته ۸۵ کیلوگرم، سهراب مرادی در دسته ۹۴ کیلوگرم، علی هاشمی در دسته (۹۴ کیلوگرم)، محمدرضا براری و بهداد سلیمی هم در دسته ۱۰۵ کیلوگرم به این مسابقات اعزام شدند. سهراب مرادی و کیانوش رستمی به ترتیب در اوزان ۹۴ و ۸۵ کیلوگرم موفق به کسب مدال طلا شدند. محمدرضا براری و علی هاشمی هم موفق به کسب مدال نشدند. بهداد سلیمی هم حذف شد.
۲۰۲۰- توکیو
در المپیک توکیو هم وزنه برداری با فراز و نشیب زیادی همراه بود؛ کیانوش رستمی که به دلیل خودکامی خود المپیک را از دست داد نتوانست در توکیو در لیست مسافران المپیک قرار بگیرد. سهراب مرادی هم درگیر مصدومیت بدموقع خود شد و در نهایت علی داوودی و هاشمی توانستند سهمیه حضور در المپیک را به دست بیاورند که علی داوودی به مدال نقره المپیک رسید و علی هاشمی هم از دور رقابت ها حذف شد.
۲۰۲۴- پاریس
حالا قرار است تیم ملی وزنه برداری ایران با دو سهمیه میرمصطفی جوادی و علی داوودی راهی المپیک پاریس شود. باید دید در روزهای که حال وزنه برداری ایران خوب نیست و بزرگان این رشته همچون سهراب مرادی و کیانوش رستمی که از دنیای وزنه برداری خداحافظی کردند، این دو نفر در میدان المپیک چه نتیجه ای برای وزنه برداری رقم می زنند.