مهرعلی گل چشمه عصر دوشنبه در حاشیه بازدید از زورخانه پوریای ولی در استان گلستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گرگان اظهار داشت: بنا به اسناد ملموس موجود قدیمی ترین زورخانه با قدمت ۹۰۰ ساله در ارگ قدیم بم وجود دارد و عکس آن نیز موجود است.
وی بیان کرد: البته فرهنگ پهلوانی قدمت ۲ هزار ساله در تاریخ و فرهنگ ایران دارد و ما همه نسبت به حفظ پاسداری از این فرهنگ دینی و کهنه مسوول هستیم.
گل چشمه خاطرنشان کرد: در سال ها و دولت های گذشته نسبت به این ورزش مقداری بی مهری شد، اما دولت سیزدهم خیلی به این رشته کمک کرد و اوج این کمک ها بعد از تاکیدهای رهبر معظم انقلاب اسلامی و بعد اجرای حرکات ورزشی این رشته در حسینیه امام خمینی (ره) بود.
رییس فدراسیون ورزش های زورخانه ای و کشتی پهلوانی با اشاره به این که اکنون رویکردها به این رشته بسیار تغییر کرده و همه در حال کمک برای توسعه آن هستند، گفت: یکی از راه های توسعه ورزش های زورخانه ای و کشتی پهلوانی اجرای کامل طرح شید «طوقانی» یا همان آموزش و تربیت مرشدهای نوجوان است که در آموزش و پرورش انجام می شود.
گل چشمه افزود: این طرح ویژه دانش آموزان پایه چهارم تا ششم ابتدایی است که سال گذشته بین هشت تا هشت هزار و ۵۰۰ دانش آموز را آموزش دادیم.
وی ادامه داد: البته این آمار و ثبت ۵۰ هزار ورزشکار در سامانه فدراسیون ایده آل ما نیست و هدف گذاری اصلی رسیدن به ۴۰۰ هزار ورزشکار و مرشد تا سال ۱۴۱۰ است.
گل چشمه در خصوص توسعه این ورزش از طریق رسانه ها یادآور شد: در برنامه های عصر جدید ۲ دوره حضور داشتیم و باوجود استقبالی که شد، مخالفت هایی هم صورت گرفت، اما برای جذب نونهالان و نوجوانان باید ایده جدیدی ارائه می دادیم.
رییس فدراسیون ورزش های زورخانه ای و کشتی پهلوانی گفت: در ادامه همین مسیر یک مجموعه ۵۳ قسمتی را با همکاری شبکه ورزش تولید و پخش کردیم که از شبکه های سه، افق و قرآن پخش شد و اکنون در حال پخش مجدد از شبکه قرآن است.
گل چشمه بیان کرد: ماه گذشته جلسه ای با مدیر شبکه ورزش برای تولید مجموعه ۳۰ تا ۴۰ قسمتی داشتیم و جلسات بعد آن هم برگزار شده که تولید سری جدید، با رویکرد جدید همچون حضور پیشکسوتان این رشته برای بیان فرهنگ پهلوانی و بیان خاطرات این رشته است.
وی اظهار داشت: همچنین نشان دادن و معرفی زورخانه های قدیمی در شهرهای مختلف کشور با قدمت ۴۰۰ ساله از دیگر آیتم های سری جدید برنامه های تولیدی مربوط به این رشته است.
این مسئول خاطرنشان کرد: تکلیف ما در داخل کشور مشخص است، اما برای خارج کشور و توسعه این رشته، اقدام به تولید و خرید لوازم مورد نیاز کردیم و آنها را به همراه مربی و مرشد در سال گذشته به کشورهایی همچون آلمان و کره جنوبی و چندین کشور دیگر فرستادیم.
رییس فدراسیون ورزش های زورخانه ای و کشتی پهلوانی گفت: این اقدام با همکاری وزارت امور خارجه و سازمان ارتباطات اسلامی در کشورهایی که رایزن فرهنگی داریم انجام شد و برای سال جدید، نیازمند کار بیشتر هستیم تا این رشته بتواند وارد مسابقات رسمی آسیایی، جهانی و حتی المپیک شود.
گل چشمه افزود: در ایران ۹۲۰ زورخانه وجود دارد که ۸۰۰ باب آنها در سامانه فدراسیون به ثبت رسیده و بقیه مشکلاتی از گذشته دارند که برای حل آن مشکلات از قبیل بازسازی، بهسازی و نوسازی اقداماتی انجام شده است.
وی یادآور شد: سال گذشته مکاتبه ای با وزارت ورزش و جوانان در خصوص هزینه های حامل های انرژی زورخانه ها داشتیم که مکاتبه ای هم بین وزیر ورزش با وزیر نیرو انجام و دستورالعمل لازم برای محاسبه هزینه آب و برق این امکان مانند هزینه های مساجد شد؛ امسال هم وزیر نیرو مجدد آن ابلاغ را ارسال کرد که هزینه های آب و برق زورخانه ها رایگان باشد.
این مسئول اضافه کرد: در خصوص هزینه های گاز این امکان، اختیار و تصمیم گیری با وزارت نیرو نیست و نیاز به مصوبه هیات دولت دارد که منتظر تصمیم دولت در این خصوص هستیم.
رییس فدراسیون ورزش های زورخانه ای و کشتی پهلوانی در خصوص فعالیت بانوان در این رشته گفت: تصمیم گیری در این خصوص نیازمند مصوبه شورای عالی ورزش است و از اختیارات فدراسیون نیست، اما در گذشته چند دفعه این موضوع مطرح شده که تصمیم گیری نهایی انجام نشده است.
گل چشمه افزود: البته خبرهایی در خصوص فعالیت دانش آموزان دختر در برخی مناطق داریم که البته در هیچ شرایطی تحت نظر و تایید فدراسیون تا زمان صدور مجوزهای قانونی و رسمی نیست.