چهره کشتی در جام جهانی باکو مخدوش شد
به گزارش ایرنا، جمهوری آذربایجان که سال 2004 برای نخستین بار پیکارهای جام جهانی کشتی آزاد را در شهرباکو میزبانی کرده بود، در همان سال با نفوذ در فدراسیون بین المللی کشتی (فیلا)، توانست آنان را مجاب سازد که برای نخستین باراین رقابت ها را که همواره با شرکت تیم های شش کشور برگزار می شد، در دو گروه جداگانه برگزار کند.
ناگفته نماند ازسال 2004 به بعد، تعداد تیم های شرکت کننده از 6 تیم به 8 تیم وسپس 10 تیم (تیم های برتر جهان) افزایش پیدا کرد و این رقابت ها همچون روال گذشته به صورت تیم به تیم و در دو گروه جداگانه برگزار می شود.
تیم جمهوری آذربایجان درآن مسابقه ها که در گروه آسان تری نسبت به گروه مقابل و بدون حضور تیم های ایران و روسیه قرار گرفته بود، با دو پیروزی به فینال راه پیدا کرد و در دیدار نهایی نیز با پرداخت مبلغی به دیگر تیم فینالیست، زمینه قهرمانی خود را فراهم ساخت.
این قهرمانی برای کشتی جمهوری آذربایجان که پس از سالیان متمادی ازاتحادجماهیرشوروی سابق جدا شده و استقلال یافته بود، بسیار شیرین تر از عسل بود.
قهرمانی جام جهانی سال 2004 در باکو برای آذربایجانی ها اگرچه شکل درستی نداشت، اما در واقع آن را می توان نقطه عطفی برای کشتی این جمهوری دانست و سیر صعود و پیشرفت کشتی این کشور فراهم شد.
از آن سال،کشتی آزاد وفرنگی به صورت رسمی به عنوان ورزش اول جمهوری آذربایجان شناخته شد ودولت این کشور با صرف هزینه های هنگفت از جمله پرداخت سالانه چند صد هزار دلار به فدراسیون بین المللی کشتی (فیلا) به عنوان کمک بلاعوض، تیم های ملی کشتی خود را در عرصه های مهم بین المللی حمایت کرده است.
به عبارتی ساده تر می توان گفت، فدراسیون بین المللی کشتی از سال 2004 تا به امروز، 'نمک گیر' دولت جمهوری آذربایجان بوده است.
آذربایجانی ها که در دومین میزبانی خود در روزهای شنبه و یکشنبه گذشته درباکو، همچنان در پی کسب عنوان قهرمانی رقابت های جام جهانی، بی تابی وتقلا نشان می دادند، دست به هر کاری زدند وبا کمک گرفتن ازهمه عوامل و امکانات از جمله پرداخت های هنگفت به داوران، قصد داشتند تیم کشورشان را در دیدار فینال پیروز کنند.
کشور میزبان جام جهانی، برای دست یابی به جام قهرمانی به هر قیمت، روز یکشنبه تا آنجا پیش رفت که حتی قداست پهلوانی ترین ورزش دنیا را زیر سوال برد.
در کجای دنیا به کشتی گیری که انگشت در چشم حریف خود فرو می برد، به جای اخطار، امتیاز داده می شود.اما دیروزاین اتفاق در مبارزه بسیار حساس و سرنوشت ساز دو تیم ایران و جمهوری آذربایجان در وزن 96 کیلوگرم بین'رضا یزدانی'و'ختاگ گاژی موف' افتادوکشتی گیر آذربایجانی ضمن دراختیار داشتن چند مدال قهرمانی جهان والمپیک، هنگامی که توانایی پیروز شدن بر حریف خود را نمی دید، انگشت خود را در چشم یزدانی فرو برد و امتیاز گرفت!
گاژی موف که درطول کشتی، کار مثبتی ازخود نشان نمی داد، برغم کم کاری حتی امتیازهم گرفت واین مساله درکشتی بین'شریف شریف اف'هموطن او وقهرمان سال2011 جهان درمبارزه با ' احسان لشکری' کشتی گیر کشورمان در وزن 84 کیلوگرم به خوبی دیده شد.
درتشک های جام جهانی باکو، کشتی گیران کم کار و خطاکار تیم جمهوری آذربایجان با حمایت داوران و مسوولان فدراسیون بین المللی کشتی (فیلا) به جای اخطار، امتیاز می گرفتند.
گاژی موف که اصالتی روسی دارد،برخلاف سایرکشتی گیران روس بجای ارایه کشتی جوانمردانه و پاک که شایسته کشتی گیران روسیه است، به ترفند، مکر و خطا روی آورد وحتی در پایان مبارزه وقت سوم وقتی که با 'درخت کن' زیبای رضا یزدانی، امتیاز از دست داد و قهرمانی تیم کشورش را از دست رفته دید، از پشت با ضربه مشت به سر حریف ایرانی خود کوبید.
درهر صورت، مردان توانمند کشتی آزاد ایران در میدانی که زمین و زمان علیه آنان بود و جنگ روانی سختی براه افتاده و اعصاب و روان آنان تخریب شده بود، درسخت ترین شرایط، قهرمانی را به جان خریدند و جام را با چنگ و دندان بدست آوردندوضمن قهرمانی چهلمین دوره این مسابقه ها، انتقام شکست تلخ دیدارفینال جام جهانی سال 2009 درتهران را گرفتند.
این پنجمین مقام قهرمانی تیم ملی کشتی آزاد ایران در طول چهل سال برگزاری مسابقه های جام جهانی از سال 1973 تا کنون است.
چهار قهرمانی جام جهانی برای تیم ایران در سال های گذشته در کشورمان بدست آمده و قهرمانی در جمهوری آذربایجان، نخستین قهرمانی در خارج از خاک ایران است.
پیکارهای جام جهانی کشتی آزاد البته اهمیتی همپای پیکارهای کشتی قهرمانی بزرگسالان جهان ندارد و نباید آن را به عنوان میدانی بسیار مهم همچون مسابقه های کشتی قهرمانی جهان یا بازی های المپیک تلقی کرد.
در نخستین دوره این مسابقه ها که سال 1973 در شهر'لاس پالماس' اسپانیا برگزار شد، تیم ملی کشتی آزادایران پس از تیم اتحاد جماهیر شوروی سابق و بالاتر از تیم آمریکا به مقام نایب قهرمانی رسید.
ازسال 1973تا به امروزاین پیکارها هر سال به صورت مرتب برگزار شده و تیم کشورمان علاوه بر کسب پنج دوره مقام قهرمانی، چندین بار مقام های نایب قهرمانی و سومی را بدست آورده است.
درسال های گذشته،بیشترین قهرمانی در رقابت های جام جهانی کشتی آزادرا تیمهای شوروی سابق، آمریکا و سپس روسیه بدست آورده اند.
ضمن آنکه تیم ملی کشتی آزاد ایران در سال های پس از انقلاب، در چندین دوره از پیکارهای جام جهانی کشتی آزاد که در آمریکا برگزار شد، از شرکت در این رقابت ها خودداری کرد.
ناگفته نماند که آمریکایی ها از سال های گذشته و از همان ابتدا که سنگ بنای پیکارهای جام جهانی کشتی آزاد ازسوی فدراسیون بین المللی کشتی (فیلا) گذاشته شد، همچون شوروی سابق اهمیت فراوانی را برای جام جهانی قائلند و برخلاف روس ها که امروز از اهمیت و توجه آنان نسبت به این مسابقه ها کاسته شده است، با نفرات اصلی و بهترین کشتی گیران خود در جام جهانی به میدان می آیند.
تیم ملی کشتی آزاد آمریکا در جام جهانی باکوی جمهوری آذربایجان در گروه 'ب' رقابت ها با تیم ایران همگروه بود و در مصاف با تیم کشورمان به شکست 5 بر 2 تن داد و به عنوان تیم دوم این گروه به دیدار رده بندی راه یافت و با شکست تیم روسیه در این دیدار به مقام سوم رسید.
درمیان تیم های 10 کشور برتر دنیا که در پیکارهای جام جهانی کشتی آزاد در باکوی جمهوری آذربایجان دعوت شده بودند، روس ها با ترکیب کاملا متفاوتی نسبت به دوره های گذشته وارد شده بودند ودر ترکیب این تیم، کشتی گیر نام آشنایی به چشم نمی خورد. روس ها ظاهرا با نفرات سوم، چهارم یا پنجم خودبه باکو آمده بودند که دلیل آن روشن نیست اما به هر شکل به مقام چهارم رسیدند.
سوای تیم های ایران، جمهوری آذربایجان، آمریکا و ژاپن که ترکیب خوب و مناسبی داشتند، سایر تیم هاازجمله ترکیه، بلغارستان، بلاروس، گرجستان وقزاقستان با تلفیفی از نفرات جوان و با تجربه خود و البته بیشتر از جوانان خود استفاده کرده بودند.
گزارش از: ناصر انصافی مقدم.
1589
















